Studiu: 80% dintre adultii din Romania nu stiu cum sa reactioneze la cutremur. IGSU lanseaza o campanie preventiva

afis_nu_tremur

In cazul unui seism, 80% dintre adultii din Romania nu stiu cum sa reactioneze, iar multi ar lua decizii care le-ar putea fi fatale sau ar incetini interventia salvatorilor. Acestea sunt concluziile unui studiu prezentat, la inceputul saptamanii, de IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta cu prilejul lansarii campaniei “Nu tremur la cutremur”.

Astfel, confrom studiului prezentat de IGSU, citat de MEDIAFAX, in cazul unui cutremur puternic, tinerii cu varste intre 18 si 35 de ani, care nu au trait experienta unui cutremur de nivelul celui din 1977, “cu cat stiu mai putin, cu atat cred ca sunt mai bine informati”. De asemenea, cei mai multi nu si-au pus niciodata problema sa stabileasca cu membrii familiei un loc de intalnire, in cazul in care retelele de telefonie mobila nu ar functiona o perioada dupa producerea unui seism.

Campania preventiva “Nu tremur la cutremur” a fost lansata oficial pe 26 ianuarie a.c. si vizeaza constientizarea, de catre populatie, a riscurilor pe care le implica un seism puternic, precum si informarea privind ce reguli trebuie sa respecte intr-o astfel de situatie, in asa fel incat sa-si sporeasca sansele de supravietuire.

In cadrul conferintei de presa, dr. Raed ARAFAT, Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a prezentat detalii despre desfasurarea campaniei, utilitatea acesteia, precum si alte aspecte relevante despre pregatirea pentru seism, precizand faptul ca “este normal ca populatia sa fie informata si instruita. Sunt mai multe modalitati care sunt aplicate de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si de celelalte structuri implicate. Una dintre ele este pregatirea la fata locului, exercitii in scoli desfasurate de inspectoratele pentru situatii de urgenta cu copii, informarea publica prin pliante si alte materiale.”

Astfel, in perioada urmatoare, actiunile inspectoratelor pentru situatii de urgenta vor urmari sa atraga atentia, in special, asupra modului de comportare al cetatenilor in situatia producerii unui seism. “Demersul nostru este orientat spre aceasta latura de informare si educare a populatiei, astfel incat, prin masurile intreprinse, sa crestem cat de mult posibil sansele de supravietuire, sa transmitem mesajul corect, in asa fel incat populatia sa fie pregatita si pentru acest tip de risc”, a declarat Inspectorul General al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, colonel Nicolae CORNEA.

In cadrul campaniei, prin intermediul televiziunilor si in mediul online vor fi difuzate si sapte spoturi cu scenarii diferite. Acestea pot fi vizionate si pe site-ul oficial www.nutremurlacutremur.ro.

 

Articol preluat de la adresa:

http://1asig.ro/Studiu-80-dintre-adultii-din-Romania-nu-stiu-cum-sa-reactioneze-la-cutremur-IGSU-lanseaza-o-campanie-preventiva-articol-2,3,100-50690.htm

FacebookGoogle+LinkedInShare

O singura parere adaugata

Adauga parerea ta.