Un nou cutremur in zona seismica Vrancea

cutremur(2)

Un cutremur cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter s-a produs in noaptea de miercuri spre joi, la ora 00.52, in zona seismica Vrancea, epicentrul seismului fiind in judetul Buzau, conform datelor Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP).

Cutremurul s-a produs la adancimea de 127 km.

Cele mai apropiate orase de epicentrul seismului sunt Covasna, Targu Secuiesc, Ramnicu Sarat, Focsani si Sfantu Gheorghe.

Cel mai mare cutremur din acest an, cu magnitudinea de 4,6 grade, s-a produs in 24 ianuarie, in zona seismica Vrancea, judetul Vrancea.

Cel mai puternic seism inregistrat in Romania in ultimii 10 ani a avut loc pe 22 noiembrie 2014, tot in Vrancea, avand o magnitudine de 5,7 grade. Seismul s-a simtit si in Bucuresti si a fost urmat de mai multe replici. In anul 2014 au avut loc peste 300 de cutremure in Romania, majoritatea tot in zona seismica Vrancea si avand o magnitudine ce rareori a depasit 4 grade.

Cutremurele se numara, alaturi de inundatii si alunecari de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusa cel mai mult Romania. Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania – Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.

Un studiu prezentat IGSU, la lansarea campaniei de preventie “Nu tremur la cutremur“, arata ca, in cazul unui seism, 80% dintre adultii din Romania nu stiu cum sa reactioneze, iar multi ar lua decizii care le-ar putea fi fatale sau ar incetini interventia salvatorilor. Campania a fost lansata oficial pe 26 ianuarie a.c. si vizeaza constientizarea, de catre populatie, a riscurilor pe care le implica un seism puternic, precum si informarea privind ce reguli trebuie sa respecte intr-o astfel de situatie, in asa fel incat sa-si sporeasca sansele de supravietuire.

In cadrul campaniei, prin intermediul televiziunilor si in mediul online vor fi difuzate sapte spoturi cu scenarii diferite, din care cetatenii afla ce trebuie sa faca in cazul in care cutremurul ii surpride intr-un apartament de bloc, intr-un supermarket, la serviu, pe strada etc. Din aceste spoturi, cetatenii afla ca, in cazul unui seism, nu trebuie sa plece pe scari sau sa ia liftul, ci sa se adaposteasca sub un corp de mobilier rezistent sau sub tocul usii. De asemenea, daca la momentul producerii cutremurului sunt pe strada, trebuie sa se indeparteze de cladiri, de pe care se pot prabusi caramizi, bucati de tencuiala, cosuri de fum, geamuri, ghivece de flori etc.

 

Articol preluat de la adresa:

http://1asig.ro/Un-nou-cutremur-in-zona-seismica-Vrancea-articol-2,3,100-50710.htm

FacebookGoogle+LinkedInShare

Adauga parerea ta.